top of page

Psiko-Destek 

Networking Etkinliği

Bir kurumu, çekirdeğinden gövdesine kadar oluşturan yapı, çalışanlarıdır. Bütünün her bir parçasının iyilik hali bize bütünün neyden oluştuğunu söyler. Bir kurumda çalışan her bir birey, hem öz değer hem temsil hem de işlev bakımından oldukça değerlidir. Ancak günlük yaşamda gelişen problemler, özel hayatın getirdiği süreçler, mevcut koşullar ve bunların doğurduğu stres bireylerde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu etkilerle baş etme becerilerini kazanmak ve mevcut duygu-durumu korumak oldukça önemlidir. Stresle baş etme, kişisel motivasyonu koruma ve sürdürme iş verimliliğini ve performansı doğrudan etkilemektedir.  İş yerinde verimliliği sağlamak ve korumak, iş yaşamı ve özel hayatın dengesini kurmak, ruh sağlığı çalışanlarının rehberliğinde oluşturulan psiko-destek gruplarıyla mümkündür.

Psiko-Destek Grupları Nedir?

Uzman psikologlar eşliğinde oluşturulan bu gruplar, çalışanların performansını korumaya ve arttırmaya yarayan ve bu bağlamda kurumda verimliliği hedefleyen oluşumlardır. Çalışanların iş ve özel yaşamlarındaki dengeyi, kurum içindeki iletişimi sağlamakta ve arttırmaktadır. Psiko-destek gruplarının kazanımları arasında:

Çalışanların özel yaşam ve iş yaşamı dengesini sağlamak

Kuruma bağlılık ve aidiyetin korunması ve arttırılması

Baş etme becerileri kazandırmak ve mevcut becerileri korumak

İş kayıplarının azalması

İş yerinde verimliliği arttırmak yer almaktadır.

Çalışanlara Yönelik Bireysel Çalışmalar

Çalışanlar, iş yaşamlarında ve özel yaşamlarında karşılaştıkları problemleri profesyonel bir yaklaşımla çözme, gizlilik ve mahremiyet ilkeleriyle güvenli bir ortamda paylaşma ve destek alma ihtiyacı duyarlar. Kurum yöneticileri ile çalışan arasındaki ilişki, gizlilik ve profesyonel desteği kapsamadığından örgüt ve kurumlarda görev alan uzman psikologların sürece dahil olması oldukça işlevseldir. Bu amaçla uzman, gizlilik ilkesiyle bireysel ve grup görüşmeleri yapar.  Çalışanlara yönelik verilen psiko-destek çalışmaları şu şekilde sıralanabilir:

Stres, Kaygı ve Depresyon ile Başa Çıkma

İş ilişkilerinde Etkili İletişim

Kayıp ve Yas

İş Yerinde Duygu-Durum Yönetimi

Değişimle Başa Çıkma

İlişkisel Güçlükler

Ebeveynlere Yönelik Destekler

 

Bir kurumda çalışanların duygusal süreçlerine, stresle baş etme becerilerine ve krizlerine müdahale etmek kadar, krizlerin oluşumuna önleyici yaklaşmak da önemlidir. Bir krize oluşmadan müdahale etmek, kurumda verimlilik ve devamlılık açısından olumlu etkiler yaratacaktır. Profesyonel iş yaşamında, kurumu oluşturan bireylerin psikolojik anlamda desteklenmesi onların kaygı düzeylerini azaltacak, güven duygusunu geliştirmelerini ve bağlılıklarının artmasını sağlayacaktır. Vizyonel yaklaşma sahip bir kurum, çalışanının kaygılarının azalması ve işe odaklanma arasındaki pozitif korelasyonu göz önünde bulunduracaktır.

bottom of page